NS Trefpunt

Utrecht Centraal, 2019, voorlopig ontwerp

NS TREFPUNT is het congrescentrum van de Nederlandse Spoorwegen.

De Nederlandse Spoorwegen verzorgt het vervoer en de station exploitatie. Waarbij gebruiksvriendelijkheid, toegankelijkheid en overzicht belangrijke kenmerken zijn. Dit vormt de basis voor het nieuwe concept; het TREFPUNT zien als een station. Waarbij je activiteiten aantreft als bewegen, verblijven en exploiteren. Een station wordt benaderd vanuit meerdere kanten, zo ook het nieuwe TREFPUNT. Meelopend met de mensenmassa richting de treinen of het overstappen van de fiets of auto richting de treinen.

Het betreden van het station gaat door OV-poortjes, waarna men aankomt in verschillende zones. Een centrale zone waar de voorbereiding van en de informatie over de reis plaatsvindt, een exploitatiezone met een eenduidig, herkenbaar uiterlijk en de perronzone, waar men wacht op de treinen.

De huidige situatie.

De huidige situatie.

NS Trefpunt_01.png

Door het gebruik van blauwe en grijze tinten en natuurlijke materialen, creëren we rust in het geheel, waarbij de NS-attributen als accent in de ruimte komen te staan. Alles boven de drie meter geven we één donkerblauwe kleur om zo meer eenheid te geven. Om ruimtes af te bakenen hergebruiken we herkenbare houten bielzen en stalen rails. Hiermee maken we een frame als façade voor de exploitatiezone, gebruiken we de bielzen met ledverlichting als afbakening in het centrum en gebruiken we het hout om het auditorium mee aan te kleden. Eveneens gebruiken we de houten planken om verrijdbare plantenbakken te maken om ruimtes te vormen in het centrum voor het gebruik door eventuele werkgroepen.

Met het nieuwe ontwerp voor het TREFPUNT creëren we overzicht, evenwicht en structuur.

NS Trefpunt_04.jpg
 
NS Trefpunt_07.jpg
 
Centrum en Perron-zone

Centrum en Perron-zone

Het Centrum

Het Centrum

Exploitatiezone

Exploitatiezone

bergweg_10.png